Projecten

 

BOEKBELEVING IN DE STADKAMER IN ZWOLLE

 

21 en 22 april 2017 opent de Stadkamer in Zwolle haar deuren voor het publiek.

De Stadkamer is de vervanger voor de bibliotheek in Zwolle. 

De bibliotheek was een gebouw dat informatie uitleent, maar de Stadkamer wordt een plek met veel meer functies.

Het is er om kennis te delen, te ontmoeten, te lezen, te lenen, te leren, te ontwikkelen, te beleven.

Het zijn de bezoekers en gebruikers van de Stadkamer die het gebouw nuttig en functioneel maakt. Het is er om te halen én te brengen.

 

Om een klein stukje toe te voegen aan het 'beleven' is BoekBeleving gevraagd om een aantal vitrinekasten te vullen met boekkunst

Een hele eer. Ik ben trots dat ze daar mooi staan te wezen voor de bezoekers van de Stadkamer. 

 

De Stadkamer moet zeker bezocht worden. En als het lukt, kom dan op 21 en 22 april. Check het toffe programma op www.stadkamer.nl/opening

 

Een klein presentje van Boekbeleving voor de Stadkamer ter ere van de opening.

KERSTSTAL

 

Een verzamelaar van kerststallen zag de boeksculpturen

Ze vroeg mij of het ook mogelijk was een kerststal te maken uit een boek...

 

Ik kreeg 'carte blanche', mocht zelf ontwerpen en als het af was wilde ze het pas zien.

Het zou een nieuw, eigen beeld worden van het kerstevangelie. Dat is best lastig, dan moet ik eerst de vastgeroeste beelden loslaten die opkomen wanneer ik aan een kerststal denk. De verzamelaar stuurde me een aantal foto's van bijzondere kerststallen uit Mexico, Rusland en Afrika. Dat hielp

 

Hieronder het resultaat.

 

Het mooie is dat er 2 tafereeltjes zichtbaar zijn,

Aan de ene kant de stal met Maria, Jozef en Jezus. Stil en verwonderd houden ze hun Zoon vast, samen.

Aan de andere kant zie je de herders die overdonderd worden door engelen, muziek en licht.

 

Het boek dat gebruikt is, is een oude katholieke bijbel. Het kerstverhaal, dat in het evangelie van Lucas verteld wordt, is nog steeds zichtbaar en goed leesbaar. Prachtig taalgebruik, mooie kleur en geur. Een geslaagde boekbeleving.

 

Ik leverde het boek eind januari bij haar thuis af. Te laat voor de echte kerstsferen, en haar (ruim 40) kerststallen waren al opgeborgen. Maar dit boek mocht nog wel even blijven staan. 

BOEKBELEVING IN DE FUNDATIE

 

Begin dit jaar besloot ik mee te doen met de ZomerExpo. Dit is een project dat bruggen bouwt tussen kunst, makers, podia en publiek. 

Hieronder de beschrijving die ze zelf geven aan hun project;

 

ArtWorlds heeft met ZomerExpo een traditie neergezet die in de pas blijft met actuele ontwikkelingen in de beeldende kunstwereld en de maatschappij. Het project ontleent zijn bestaansrecht aan intensieve samenwerking met diverse culturele organisaties. De exclusieve formule garandeert dat ZomerExpo bruggen bouwt tussen kunst, makers, podia en publiek. Het succes van de afgelopen edities geeft aan dat het concept voor onze belangrijkste doelgroep – alle kunstenaars onder het topsegment, die zoeken naar een podium en feedback op hun werk – onmisbaar is geworden. Hetzelfde geldt voor de bezoekers, die zich herkennen zich in de kunst die deze heterogene groep maakt. ZomerExpo geeft iedereen die kunst maakt jaarlijks de kans zich te bewijzen, in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen. Voor de ogen van het publiek ontrolt zich een rijk en gevarieerd kunstlandschap.

 

 

Elk jaar kiest ArtWorlds een centraal thema voor de ZomerExpo. Het thema van 2017 is Water.

3000 kunstwerken zijn aangemeld voor selectie. Een anonieme jury hebben in de maand april 250 werken gekozen voor de tentoonstelling. Het is bovenal een verkooptentoonstelling. Alle werken komen in een catalogus.

 

Ik ben trots om te vertellen dat BoekBeleving erbij is dit jaar met een kunstwerk in het thema water. De tentoonstelling Water ZomerExpo 2017 vindt plaats op twee hoofdlocaties; Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis in Heino-Wijhe. 25 mei 2017 wordt de tentoonstelling geopend en duurt tot en met zondag 20 augustus. Check; www.zomerexpo.nl

 

Water en een oud boek...

Ogenschijnlijk een onhandige combinatie.

Maar niet in deze creatie.

 

Zie je dit boek als boek?

Dan heeft het weinig waarde.

 

Zie dit boek als bron van woorden.

En er ontstaan nieuwe verhalen.

 

Zie dit boek als bron van inspiratie

En het boek krijgt een tweede leven.

Hdhd