Er zijn boeken die nooit weggegooit worden. Boeken die van waarde zijn en zorgvuldig bij elkaar bewaard worden. Ze gaan over van generatie op generatie, van handelaar op handelaar. Totdat ze uiteindelijk een plek vinden waar ze met rust gelaten worden. De boeken staan daar zo lang dat niemand ze zich nog kan herinneren. Niemand weet van de herkomst meer, en het verhaal achter het boek raakt mettertijd in vergetelheid. 

 

Deze vergeten boeken inspireerde mij om een verhaal te vertellen en te verbeelden. Het verhaal dat zich afspeelt in de wereld tussen de kaften van een vergeten boek. Een boek dat in geen honderd jaar is opengeslagen en waarvan niemand het verhaal zich nog kan herinneren.

 

En dat verhaal gaat over Otis. Een jongen dat zijn hele leven al in dit boek woont...

Zolang hij zich kan herinneren woont hij hier, op deze pagina. Hij heeft hier een huisje en het is hier heerlijk rustig. Maar het belangrijkste, er is genoeg te lezen. Overal waar je maar kijkt zijn woorden, zinnen en verhalen. En dat geeft Otis een heel tevreden en gelukkig gevoel. Want lezen is wat hij het allerliefste doet. 

 

Iedere ochtend begint hij zijn dag met een wandeling naar de put. En wanneer hij de emmer uit de put omhoogtrekt zit deze altijd vol met verhalen over tijden en plaatsen waar Otis nog nooit is geweest. ‘ Daar hoef ik ook niet naartoe’ zegt Otis tegen zichzelf ‘want door die verhalen komen al die plekken komen wel naar mij toe’. En daarom woont Otis ook zo goed op deze plek, en daarom wil hij pagina 279 nooit verlaten. 

Zijn rustige, stille leven veranderd wanneer er een nieuwsgierig meisje zijn bladzijde op komt lopen. Het meisje, Charlie, stelt hem net die ene vraag die Otis niet weet. ‘Hoe loopt dit verhaal af’

 

Samen met Charlie durft Otis voor het eerst zijn pagina te verlaten en gaan ze op zoek naar de schrijver. Want als er iemand is die hun kan vertellen hoe het verhaal afloopt, dan is hij het wel.  

De kunstwerken van BoekBeleving verbeelden deze zoektocht van Charlie en Otis.

 

Het is mogelijk om dit verhaal te beleven door een workshop van BoekBeleving. 

Ik kan de aula van een school of een ruimte van een bibliotheek ombouwen tot een pop-up museum.

Het verhaal van de reis van Otis en Charlie en hun zoektocht naar de schrijver wordt verteld. En het verhaal kan hierna beleefd worden door de kunstwerken van BoekBeleving.